Patys skaniausi ilgaausiai

Patys skaniausi ilgaausiai

Klaudijaus Driskiaus nuotrauka

Nemažai Lietuvos gyventojų stengiasi maitintis sveikai, pageidauja natūraliai užaugintų triušių.

Triušininkystė yra viena seniausių gyvulininkystės šakų. Romėnai juos veisė daugiau kaip prieš 2 000 metų. Į Lietuvą XV a. triušius atvežė vienuoliai, juos augino pasninkui.

Padidėjo paklausa

Jungtinėse Amerikos Valstijose, Prancūzijoje, Italijoje triušiena 3 kartus brangesnė už viščiukų broilerių mėsą. Lietuvoje taip pat labai padidėjo triušienos paklausa.

Prekybos tinklams dažniausiai pateikiamos skerdenėlės. Pirkėjui pageidaujant, triušieną galima pateikti ir kitaip: atskirti priekinius ar užpakalinius ketvirčius, nupjauti šlauneles, išpjauti nugarinę ir t. t. Vienas stambiausių Lietuvos triušių augintojų Vaidas Purmalis teigia, kad Ispanijoje šių gyvūnų skerdena parduodama kartu su kepenimis, kurios laikomos delikatesu.

Turi dietinių savybių

Skerdenos išeiga gana didelė, mėsa balta, švelni, minkšta. Ji lengvai pasisavinama, todėl rekomenduojama vaikams, pagyvenusiems žmonėms, sergantiesiems įvairiomis virškinimo ligomis. Triušiena nesukelia alergijos, gerina galvos smegenų, skrandžio ir žarnyno veiklą.

Palyginti su kitų rūšių mėsa, triušienoje mažai cholesterolio (25 mg/100 g mėsos); daug visaverčių baltymų, sausųjų medžiagų, mažai riebalų ir vandens.

Azoto junginių kiekiu triušiena nusileidžia tik kiškienai ir kalakutienai, o riebalų kiekiu artima riebiai jautienai, avienai, kiaulienai, antienai, žąsienai. Dietinės savybės panašios į vištienos, bet triušių mėsa baltymingesnė. Vitamino PP joje beveik 2 kartus daugiau nei jautienoje. Aukštesnė nei kitų gyvūnų riebalų biologinė vertė.

Kas lemia mėsos kokybę

Šių gyvūnų mėsos kokybė daug priklauso nuo veislės, įmitimo, auginimo sąlygų ir šėrimo būdo.

Auginti mėsai geriausiai tinka vidutinių veislių triušiai, pvz.: Vienos mėlynieji, pilkieji, Burgundijos, sidabriniai, jų mišrūnai. Mišrinti triušiai geriau panaudoja pašarus, intensyviau auga ir yra atsparesni įvairioms ligoms, tačiau netinka tolesniam veisimui. Šeriant vien tik kombinuotuoju pašaru, mišrūnus galima nupenėti jau per 3 mėn.

Tačiau nemažai Lietuvos gyventojų stengiasi maitintis sveikai, pageidauja natūraliai užaugintų triušių. Tokie gyvūnai šeriami įprastiniais pašarais: žole, šienu, ekologiškai užaugintais grūdais, runkeliais ar morkomis. Vengiama genetiškai modifikuotų organizmų – sojų produktų. Auginimas užtrunka truputėlį ilgiau.

Geriausių mėsinių savybių yra specializuotų mėsinių veislių (Naujosios Zelandijos, Kalifornijos) triušiai bei hibridai (Hyplus, Kunistar ir kt.). Gurmanai teigia, kad skaniausi trumpaplaukiai triušiai – reksai. Jie dar gali būti auginami kailiams. Šios veislės triušių mėsoje mažiau riebalų, smulkesni kaulai.

 

2010 m. lapkričio mėn. 13 d.

Komentarai išjungti.